Bloggen: Veganska julköttbullar och rödbetssallad - Receptvideo!
Hej!
Våren 2020 sändes mitt första egna matlagningsprogram Vegansk Husmanskost på TV kanalen Godare i åtta avsnitt. Nu har jag fått loss alla programmen och kommer att släppa dem här de kommande veckorna på min youtubekanal. Här är första avsnittet, Veganska Köttbullar, på nytt!
Jag tänkte att jag dessutom ska passa på att i samband med detta också djupdyka lite ner i de olika rätter som vi lagar i programmet. Först ut är min absoluta favoriträtt och nog utan tvekan signaturrätt dessutom. Gräddstuvade köttbullar med pressgurka, rårörda lingon och hasselbackspotatis.
Den här rätten har jag experimenterat med i – jag skämtar inte – säkert 20 år för att få till på rätt sätt. Det började med att jag blev vegetarian för nu nästan exakt 18 år sedan (på typ dagen!) och visste att om jag inte lyckades veganisera pappas köttbullar, då skulle det inte hålla länge.
Så jag började testa mig fram. Jag visste att jag ville kunna göra köttbullarna själv, med mycket kryddpeppar och rå lök så som pappa brukade göra dem. Och jag visste att jag ville att de skulle vara ”köttlika”. För annars är det någon helt annan rätt. Det är inte ”köttbullar”. Så jag började testa med att blanda quornfärs, ströbröd och ägg (för då var jag fortfarande ”bara” lakto-ovo-vegetarian), vilket ju absolut höll ihop, men inte blev så värst jättegott. Minst sagt.
Så jag fortsatte experimentera med smakerna, tillsatte mörk grönsaksfond och soja. Lite havregrädde eller rapsolja. Lite mer svartpeppar, lite mindre kryddpeppar. Testade med stekt eller rå lök. Med och utan vitlök, osv osv. Tog bort ägget och ersatte med potatismjöl. Och till slut började ett recept utkristallisera sig. Det sista steget på vägen var när den formbara färsen kom, som gjorde att jag slapp krångla med att få färsen att binda ihop sig och kunde fokusera på smaken.
Den första versionen av köttbullarna som jag blev nöjd med kom först här på bloggen och släpptes sedan i min första stora kokbok ”Vegansk Husmanskost (Bonnier Fakta 2019) och är nu dessutom signaturrätt inte bara för mig utan också för min restaurang ChouChou. Men det är fortfarande exakt samma recept (med lite småjusteringar för storkök) som vi lagar där, som ni ser här nedan och i videon!
Om ni inte har sett programmet redan, så kan ni se det här ovan, inbäddat från min youtube!
Det här är ett av mina absoluta favoritrecept genom alla tider, och ett av recepten som verkligen hjälpte Jävligt Gott att nå ut till en större målgrupp. Jag kommer ihåg första gången jag bjöd någon på det efter att ha experimenterat fram det. Det var min trettioåriga svåger som var på middag, som varit vegetarian sedan han var sju. Han slickade tallriken ren! Att kunna äta klassisk husmanskost igen, gjord från grunden tror jag var något varken han eller jag riktigt hade räknat med när vi blev vegetarianer. Husmanskost är ju kött. Punkt. Men tack och lov hade vi fel, och vi var verkligen inte de enda som hade längtat efter en redig tallrik med hemmagjorda köttbullar i gräddsås. Det är fortfarande idag ett av de mest lästa jag har på bloggen.
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@beta.javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!