fbpx

Sveriges hållbaraste rätt? Fyra tips för att äta hållbarare! – Jävligt Gott möter WWF Sverige


Hej!
Hoppas allt är fint med er! I dagens avsnitt av Jävligt Gott möter fick jag möjligheten att bjuda en av Sveriges ledande experter på hållbar mat på mat! Anna Richert är ”Senior Expert på Hållbar Mat”WWF Sverige och framröstad som den 13:e mäktigaste personen i Matsverige. Vem passar bättre än att försöka hjälpa oss att reda ut det här med vad som är hållbar mat egentligen?
Ni kan se henne själv ge sina fyra bästa tips, berätta mer om vad hållbar mat är för något och prata om WWF:s syn på vegomat och köttätande i videon här ovanför, där jag också bjuder henne på min egen tolkning av superhållbar mat – vegansk viltskav på havreprotein. Men för er som inte hinner eller orkar kolla på videon så kommer här nedanför en sammanfattning av hennes viktigaste tips!

Vad är hållbar mat?

Anna beskriver hållbar mat som mat som hjälper oss att hålla oss inom ramen för planetens gränser. Det vill säga mat som inte bidrar till miljöförstöring, utrotning av djurarter och klimatproblem genom att utnyttja mer resurser än vad vi egentligen har utrymme för på jorden.
Faktum är att det sätt vi lever och konsumerar i Sverige idag motsvarar en resursanvändning som skulle kräva hela 4,2 jordklot för att tillgodose om alla levde såhär. Den siffran innefattar inte bara vår mat utan även våra resor, vår shopping, vårt boende och vår elproduktion, men faktum är att bara maten allena idag tar mer resurser än vi totalt borde släppa ut alla kategorier inkluderade!
För att belysa det här så har WWF Sverige precis släppt en ny kampanj och en ny märkning som de kallar ”One Planet Plate” där de vill hjälpa oss att förstå vad hållbar mat är och hjälpa oss att hitta mat som är hållbar när vi äter ute på krogen eller hemma i våra egna hem. Kampanjen innefattar en enklare märkning som restauranger kan sätta på sina menyer och rätter när de håller sig inom planetens ramar, genom att klimatpåverkan är låg och den biologiska mångfalden stöttas. De har också tagit fram en klimatkalkylator där vi som lagar mat i hemmen kan testa att lägga in våra måltider och se hur stora klimatutsläpp de orsakar. Jättebra grej tycker jag! Och det är galet att se vilken skillnad på klimatpåverkan det kan vara mellan olika typer av rätter. Testa själva så får ni se (klicka på bilden nedan så kommer du dit).

Men, och det här är ett viktigt men. Hållbarhet handlar inte BARA om klimat och natur. Det handlar enligt mig också om social och ekonomisk hållbarhet. Utan ekonomisk och social hållbarhet, det vill säga att de människor som jobbar med att producera maten vi äter, och utan att vi som ska köpa och tillaga maten, också mår bra så är det väldigt svårt att uppnå miljömässig hållbarhet. Därför handlar hållbar mat MINST lika mycket om att vi också ser till att vi hittar sätt att producera framtidens hållbara mat som är tillgängligt och attraktivt för alla. Både för de svenska bönder som producerar den och så att alla har råd och möjlighet att köpa och äta den, så det inte blir för dyrt eller för svårt att få tag i.
Det är också viktigt att komma ihåg att social hållbarhet också handlar om hur vi behandlar djuren, och att detta inte alltid innebär samma sak som att det är klimatvänligt (även om det ofta är så). Ett djur som kycklingar, som lever många på en liten yta och bara lever under en kort tid då de inte hinner göra så stort avtryck per individ ger en lägre klimatpåverkan än till exempel en kossa som lever i fyra-fem år och som släpper ut en massa växthusgaser genom sin mat och matsmältning. Men det betyder INTE att kycklinguppfödning är hållbarare ur ett socialt perspektiv för den sakens skull, de djuren mår fortfarande minst lika dåligt. Det är enligt mig alltid bättre att äta mindre kött, punkt, ur ett helhetsperspektiv.

Hur äter man hållbart?

Anna har fyra konkreta tips på hur du kan äta hållbarare:

1. Ät mer växtbaserat

Växtbaserad mat, det vill säga vegetarisk och vegansk mat, men också rätter med väldigt lite kött och betydligt mycket mer grönsaker på tallriken har en drastiskt mycket lägre klimatpåverkan än kött. Extra bra för planeten är det om maten också är lokalproducerad och inte har fraktats hit med flyg. Så ät så mycket god växtbaserad mat du kan. Varje måltid räknas, så även om du inte är vegan eller vegetarian kan du fortfarande välja vego då och då eller minska mängden kött på tallriken för en stor förbättring.
2. Ät mindre men bättre kött
Om du äter kött så finns det två saker att tänka på: mindre mängd kött, och bättre kött där man tagit hänsyn till viktiga hållbarhetsfrågor. WWF har tagit fram en ”Köttguide” för att vägleda dig, och det första steget är att välja bort kött med rött ljus i guiden. Då minskar konsumtionen av importerat kött som inte lever upp till t ex god djurvälfärd, minskad avskogning eller kemikalieanvändning. Titta efter ekologiskt eller naturbeteskött i butiken och fråga efter det i restaurangen så knuffar vi frågorna framåt! Och om du väljer svenskt kött när om du väljer kött så hjälper vi till att hålla våra odlingslandskap öppna, det är viktigt för den biologiska mångfalden och för en levande landsbygd.
Vi MÅSTE få till en förändring hos konsumenternas beteende där vi byter ut det billiga köttet mot jävligt god vegomat så att bönderna får en anledning till och möjlighet att ställa om målet för sin produktion och har möjlighet att konkurrera med kvalité snarare än kvantitet igen.
3. Sluta slänga mat!
En tredjedel av all den mat som produceras i världen slängs innan den hamnar på vår tallrik och så mycket som var femte matkasse som vi handlar hem här i Sverige slängs snarare än att hamna i våra magar (Källa: Naturvårdsverket). Med tanke på hur mycket resurser och ansträngning som gått åt till att producera maten så är det här ett ENORMT resursslöseri som både bidrar till klimatförstöring, regnskogskövling, utrotning av djurarter, fattigdom och svält.
Mycket av allt det här slöseriet sker redan innan maten hamnar på våra tallrikar. Det finns stort bortfall i produktionsleden (frukter och grönsaker som slängs om de inte ser perfekta ut, djur som dör på bondgårdar, fisk som dödas utan att ätas osv), mycket slängs på grund av konstiga bästföredatum i affärerna, men väldigt mycket beror faktiskt på saker som du och jag kan påverka.
Jag har skrivit mer om det här i ett tidigare inlägg i samarbete med Cervera där jag ger mina bästa tips och recept för att minska sitt matsvinn. Läs gärna det för mer tips!
4. Var noggrann när du väljer mat i butiken!
Även om du inte kan göra allt så kan du ändå göra något. Varje val spelar roll!
Det finns massor av bra och viktiga märkningar på maten i matbutiken idag som hjälper dig som konsument att hitta rätt. Även om vi kanske inte alltid kan välja den perfekta maten hela tiden, så kan vi ändå göra ett aktivt val i något avseende för det mesta. Välj kravmärkt, svenskproducerat, svanenmärkt, andra ekomärkningar, fairtrade eller andra märkningar där du kan och hittar så gör du en jätteviktig insats. Märkningarna är till för att göra det lättare för dig att veta vad du ska välja utan att själv behöva vara en expert.
[hr]

Sveriges hållbaraste rätt! Viltskav på havreprotein med kålsallad och potatismos

Hur ser då den här hållbara maten ut i praktiken? Jag vill tro att den kanske kan se ut så här 🙂
Det är vegansk matlagning baserad på mestadels ekologiska råvaror som kommer ifrån Sverige och norden. Faktum är att den enda råvaran i hela den här rätten som inte kommer ifrån Norden är citronen, och den går enkelt att byta ut mot lite ättika eller äppelcidervinäger. Det är också mat som kommer ifrån våra lokala matlagningstraditioner här i Sverige, vilket både gör det lättare för fler att ta åt sig (tror jag!) och som gör att vi enklare får in våra nordiska råvaror som svamp, bär, potatis, kål och rotsaker. Istället för kött har vi svamp och pulled oats som är en innovation baserad på nordiskt havre och nordiska ärtor med hela 30 % fullvärdigt protein!
Vi göra mat hållbar så måste vi som sagt få in både de klimatmässiga dimensionerna – lågt klimatavtryck, men också de ekonomiska – råvaror vi kan producera och odla i Sverige, samt de sociala – mat som svenska bönder har odlat och som vi VILL äta. Det måste vara jävligt gott!

Receptet, 4 portioner

Viltskav med havre och svamp

  • 240 g naturell pulled oats (1 paket)
  • 250 g ostronskivling
  • 1 stor gul lök
  • 2 tsk timjan och/eller rosmarin, torkad eller färsk går lika bra
  • 10 hela torkade enbär
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk mörk grönsaksfond
  • 2 tsk mörk kinesisk soja
  • 2 dl havregrädde
  • Rikligt med rapsolja att steka i
  • Salt och svartpeppar efter smak

Potatismos

  • 1 kg mjölig ekologisk potatis
  • 1-2 dl havregrädde
  • 2-3 msk kallpressad rapsolja eller veganskt smör
  • Salt och vitpeppar efter smak

Stekt savoykål

  • 1/2 färskt savoykålshuvud
  • 100 g kokta bönor (gärna svenska vita, svarta eller kidneybönor!)
  • Juice från 1/2 citron
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Vanlig rapsolja att steka i

Rårörda lingon

  • 200 g frysta lingon
  • 1 – 1,5 dl strösocker

Gör så här

Viltskav med havre och svamp

  1. Börja med att strimla ostronskivlingen och knapersteka den utan rapsolja i en stekpanna tills den har släppt all vätska och börjat få färg.
  2. Skala och skiva löken och lägg ner den, pulled oats och några matskedar rapsolja i stekpannan tillsammans med ostronskivlingen och stek på hög värme tills även havreproteinet blivit knaprigt och löken blivit mjuk och något brynt.
  3. Krossa enbären med sidan av kniven och häll ner dem tillsammans med timjan/rosmarin, grädde, soja, fond och svartvinbärsgele i pannan. Rör om och koka upp.
  4. Låt koka 5-7 minuter tills smakerna gått ihop bra i pannan och smaka sedan av med salt och peppar.
  5. Klart!

Potatismos

  1. Skala, tärna och koka potatisen mjuk
  2. Låt ånga av en stund i ett durkslag
  3. Mosa eller passera potatisen med vegansmör eller rapsolja och rör ner salt och vitpeppar
  4. Blanda ut med havregrädde tills du får en konsistens du gillar

Stekt Savoykål

  1. Om du använder torkade bönor behöver du blötlägga den dagen innan och sedan koka dem i ca 20-30 minuter tills de blir klara. Annars räcker det med att köpa en tetra med färdigkokta bönor och öppna denna!
  2. Strimla färsk savojkål tunt
  3. Värm upp en stekpanna med rapsolja och fräs kålen tills den börjar mjukna och minskar något i storlek. Savoykål är ganska fast så det kan ta ett tag.
  4. Häll ner citronsaft, salt och peppar i kålen och stek någon minut till
  5. Vänd ner bönor och färsk timjan i kålen och rör om och stek så att bönorna värms upp.
  6. Smaka av med salt och peppar och ev. lite mer citron
  7. Servera varm

Rårörda lingon

  1. Tina lingonen och blanda dem med sockret
  2. Rör tills sockret har löst upp sig, mosa en del av lingonen så du får en mixad konsistens
  3. Smaka av med tillräckligt mycket socker tills du får en balanserad syra och sötma du gillar

[hr]
Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required




DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

med Anna Richert från WWF Sverige
Relaterade taggar:Artiklar

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

9 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@beta.javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
9
0
Kommentera gärna! :)x
()
x