Bloggen: Växtbaserad Köttfärssås - Den ultimata guiden!
Bloggen: Veckomeny v 42 2023
Bloggen: Veckomeny v 12 2023
Bloggen: Veckomeny v 1 2023 - Veganuari!
Bloggen: Vegansk köttfärssås med pistou
Vem älskar inte köttfärssås? Jag har än så länge inte träffat någon, barn eller vuxen som inte älskar denna klassiska och otroligt populära rätt.
Och jag tror att en del av framgången för köttfärssåsen som rätt är att den är så otroligt lätt att variera efter vad just du själv gillar. Det finns verkligen inte två personer som gör sin köttfärssås på samma sätt. Det är nästan lustigt hur sant det är. Alla har sitt egna lilla trick eller sin egen variation de gör för att få till det på just det sätt de gillar bäst själva.
Jag skulle dock vilja hävda att jag är något av en växtbaserad köttfärssåsexpert. Jag har haft med någon version av receptet i varenda kokbok jag skrivit förutom Jävligt God BBQ (där jag istället har en chili con carne, som är lite som en mexikansk version av samma rätt…) och jag har genom åren lagat massvis med olika versioner både här på bloggen och så klart hemma!
Här i videon ovanför kan ni se hur jag lagade den i mitt TV program ”Vegansk Husmanskost” från TV kanalen Godare som gick 2020 och som jag nu återpublicerar på Youtube. Där går jag igenom några av mina bästa tips och trix och jag rekommenderar varmt att du tar några minuter och kollar igenom det hela.
Nedanför här så länkar jag också de olika recept jag har på siten sedan tidigare, men, vem vore jag att skriva ett så här klickbaitigt inlägg om jag inte också gav dig några handgripliga tips att använda i din egen köttfärssås nästa gång du ska laga den?
Färsen
Jag rekommenderar STARKT att du använder dig av formbar färs i din köttfärsås. Så klart kan du använda linser – få rekommenderar jag främst gröna eller svarta linser med mer tuggmotstånd – eller vanlig vegofärs (som dock kan bli lite mjuk och tråkig). Men allra bäst blir det med formbar färs.
Tricket är att förbaka färsen i ugnen, eller att försteka den i en separat stekpanna. Detta tar jag inte upp i videon, för det är en relativt ny insikt, men tro mig. Detta blir absolut bäst.
Sätt ugnen på 225 grader, lägg ut färsen fryst, direkt från påsen på en ungsplåt med bakplåtspapper. Salta, peppra och ha på lite rapsolja och skjutsa därefter in i ugnen på 10-15 minuter så färsen rostas. Häll därefter ner den i såsen och låt koka med.
Detta kommer göra att färsen stelnar i de små bitar som den är fryst i och som brukar vara ca 1 cm stora (ish) och du får en oöverträffad konsistens på din färs. Den håller sig också när du långkokar färsen, så även efter 2 h kokning kommer du då ha en grym konsistens på färsen i din färdiga sås!
Soufritton
Soufritton är de grönsaker som man steker mjuka i början av din sås och som både ger grönsaker, sötma, lite kropp och god smak till såsen. Den klassiska soufritton består av gul lök, morot och selleri. Många väljer att utesluta selleri, och det är lite av en smaksak. Du bestämmer!
Men mitt största och bästa tips är att tillsätta vitkål också! Och gärna att steka grönsakerna lite extra så de också får lite färg och inte bara blir mjuka. Det ger ännu mer smak och djup till såsen.
Soufritto v2
Om du vill lägga till ÄNNU mer smak till såsen kan du också slänga ner lite finhackad färsk skogschampinjon eller shiitakesvamp och finhackade soltorkade tomater till soufritton. Bägge dessa ger riktigt mycket umami och djup till smakerna.
Smaksättning
Det klassiska sättet att smaksätta en bolognese är ganska försiktigt. Vitlök och tomatpuré i basen. Gärna rött eller vitt vin. Torkad oregano, timjan eller basilika som örtkrydda. Gärna några lagerblad. Svartpeppar. That’s it.
Men i en växtbaserad köttfärssås så vill vi gärna bygga lite extra smak och djup för att kompensera för att vegofärsen inte smakar lika mycket så jag brukar alltid tillsätta japansk sojasås och mörk grönsaksfond (typ bongs touch of taste brynt scharlottenlöksfond) för extra umami. Bägge dessa är rätt så salta så då minskar jag mängden vanligt salt istället.
Jag gillar också att krydda med lite extra umamirika såser och tillbehör. Har jag det hemma så funkar till exempel någon matsked hoisinsås otroligt bra, men också lite lao gan ma chiliolja, vegansk ostronsås (gjord på svamp och hittas i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker) eller helt vanlig ketchup funkar otroligt bra.
Lite extra sötma i form av ketchup eller hoisinsås är faktiskt inte alls fel, men bara någon matsked. Du vill inte att såsen ska bli söt, bara balanserad.
Tomaterna
Sist vill du ha så bra och goda tomater som möjligt. Jag kör alltid burktomater, för de har fått mogna i lugn och ro och har oftast mer smak än färska tomater. Du slipper också skalet. Allra bäst är hela tomater, för då vet du att du inte bara får småhack som blivit över från annat. Försök hitta krossade tomater som inte har en massa tillsatt citronsyra och socker. Utan bara rena tomater i burken.
Och sist – låt det hela koka länge. Helst en timme, gärna två. Då bryts syran och kolhydraterna i tomaten och grönsakerna ner och blir naturligt sötare och rundare. Det gör ENORM skillnad.
Följ alla dessa tips så kommer du garanterat att laga jävligt god växtbaserad köttfärssås i flera år framöver!
ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV
Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?
Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.
Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.
Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.
Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@beta.javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!