fbpx

Hemmagjord pasta med svampsås – Så får du tolvåringar att äta veganmat!


Hej!
Jag hoppas att allt är fint med er! För två veckor sedan fick jag besök i köksstudion av min bonusdotter Kirrin (som dykt upp här på bloggen lite då och då med sin charmanta närvaro!) och hennes två bästa polare Isabel (Isi) och Filippa (Filo). Jag har varit på dem ganska länge om att jag skulle vilja ha dem som gäster och få chansen att utmana både mig själv och dem med att försöka bjuda dem på min vegomat.
Till saken hör att ingen av de tre är varken veganer, vegetarianer eller för den delen ens så värst intresserade eller sugna på vegomat just nu. Min sambo är en så kallad flexitarian och även om vi äter mycket vego hemma (jag gör mitt bästa för att pracka på henne allt jag kan) så har hon alltid käkat kött, och barnen har därför fått välja vad de vill. Kirrin gjorde en rejäl ansträngning att försöka börja äta vegetariskt för en så där tre fyra år sedan. Vilket jag ärligt ska erkänna att jag var väldigt nöjd med – det är en mäktig grej när de på eget bevåg säger att de vill äta grönare! Jag försöker att inte vara preachy eller att få dem att känna sig dåliga över vad de äter, men är samtidigt ärlig och öppen med mina val och varför jag gör dem.



Problemet uppstod när hon efter sommarlovet skulle börja i skolan igen och deras mat var långt ifrån den maten som hon fick när jag lagade mat hemma. Hemma varierade vi oss egentligen inte så jättemycket från vad vi hade ätit tidigare. Jag förklarade för henne att hon jättegärna fick äta vego, men att hon då skulle vara beredd på att korvarna, biffarna och köttbullarna inte skulle smaka precis likadant som tidigare men att det skulle vara lika gott om hon gav det en chans. Så vi fortsatte käka korvstroganoff, curryk*ckling, nudelsoppa och pizza som tidigare och det gick jättebra!
Skolan hon går på har ett KRAV-certifierat kök och väldigt ”bra” mat överlag. Problemet med den typen av kök och kockar är dock att de ibland tenderar till att se vegomaten lite som platsen där de har möjlighet att exercera sitt kreativa utrymme… Det finns en stark uppfattning hos många köttkockar att vegomat måste vara någonting annorlunda än köttmaten de vanligtvis lagar. Antingen för att vegetarianer ”ju inte vill äta kött”, eller för ”att de inte gillar idén med substitut” eller för att de ”vill göra bra mat gjord på bra grönsaker”.
Alla de tre ovan argumenten skjuter dock ganska snett mot vad jag uppfattar som – och också vad tjejerna i videon trycker väldigt hårt på – vad barn, oavsett om de är veganer eller köttätare, faktiskt vill äta. De vill ha vanlig och god mat som de känner igen! Inte gratinerad aubergine med rotsellerichips (hur mycket vuxna flexitarianer än må älska den rätten).
Det finns säkert barn som vuxit upp i familjer med medvetna föräldrar som ätit väldigt varierad och grönsaksbaserad kost från barnsben och som älskar gratinerad aubergine, tofugrytor och broccolistuvning med körvel. Men de flesta barn som kanske vuxit upp med samma mat som de flesta andra barn har gjort, vego eller ej, och som av olika anledningar vill äta mer vego tror jag faktiskt skulle tycka att det vore enklare om dessa kockar hoppade av sina höga hästar och började lyssna lite mer på vad barnen faktiskt vill äta.

Så får du barn att äta mer vego!

För mig är det ganska enkelt egentligen. Om barnen inte äter upp maten så spelar det ingen roll hur bra den är. Det spelar ingen roll hur nyttig den gratinerade broccolin kanske är, hur fantastiskt tillagad auberginen är eller hur hållbar kikärtsstuvningen är om barnen ändå inte äter den. För mig är det viktigaste att maten är näringsriktig, inte innehåller kött och mejerier och att den är god så att barnen äter den!
Där finns det några väldigt enkla tips att följa. Både som tjejerna tar upp i videon, men som jag också fått återberättade för mig av de olika skolkockar jag pratat med och som jag insett själv:

  1. Tänk på utseendet och på igenkänningen! Det är lättare att få barn att äta saker de känner igen. Om saker ser konstiga och misstänkta ut så minskar chansen drastiskt att barn kommer att äta dem. Så – låt dem antingen vara med och laga maten så de förstår och ser vad de äter, eller göm grönsakerna genom att mixa ner dem i såsen, hacka dem fint i grytan eller gömma dem på andra sätt. Var inte rädd för att laga vegetariska versioner av rätter barnen redan gillar
  2. Tänk på konsistensen och smaksättningen! Barn är väldigt känsliga för nya och konstiga smaker och konsistenser. Håll det enkelt och krydda försiktigt. Grönsaker har ofta mjukare konsistens än kött, kan du kompensera för det på något sätt? Ofta hjälper vegosubstitut till med precis det här!
  3. Blanda inte för mycket! Det enklaste sättet att få barn att äta sallad är ärligt talat ofta att lägga hackade grönsaker i separata skålar i början av lunchbuffén eller att ge dem hela grönsaksbitar utan dressing innan maten. Ge dem en dipp att doppa dem i om de vill och jag lovar att de kommer att äta körsbärstomater, gurk-, paprika- och morotstavar tills det sprutar ut ur öronen på dem! Därefter är det helt okej att bara servera ris och en korvstroganoff på sojakorv utan att behöva röra ner blomkål i den och förstöra allt.
  4. Vego måste inte vara nyttigt. Börja med att det är utan kött, låt det vara nyttigt och hälsosamt i andra hand. Tro inte att vegoätande barn är mindre sugna på ”vanlig mat” än andra barn. Äter alla andra barn korvstroganoff så kommer det vara väldigt svårt för den nyfikne 12 åringen att förmå sig att välja bönstuvning istället. Ge alla korvstroganoff, men variera proteinet i korven bara.

Om ni vill ha hjälp i er skola med att ta fram mer vegetarisk och vegansk skolmat som garanterat hamnar i magen på era elver, så skicka oss ett mail! Jag håller utbildningar för storkök i skolor, förskolor, seniorhem och restauranger i vegansk matlagning med fokus på tekniker, råvaror för att bemästra det veganska köket!

Om dagens avsnitt

Kirrin, Isi och Filo är tre riktiga hjältar och de gav mig både svar på tal och massor av bra tips på hur de tror att man kan göra vegomat godare och tillgängligare för fler kids som de själva. De kommer självklart att komma tillbaks i flera framtida avsnitt och vi har redan en lång lista på rätter vi ska försöka oss på att utmana oss själva med! Nuggets, tacos, hamburgare och pepperonipizza stod högst upp på listan, och banne mig om jag kanske också måste ta tag i det här med att göra en riktigt saftig seitanstek till dem också snart 😉
Här har ni receptet på pastasåsen och den hemmagjorda pastan vi gjorde i avsnittet. Om den här pastasåsen inte får era barn att älska svamp så kommer INGENTING att göra det! Och ni måste verkligen testa att göra pasta med era kids. Team building delux! Några dagar efter den här inspelningen (när vi alla var nere i sommarhuset över sportlovet) så gjorde vi samma pastarätt igen med Kirrins kusiner. Vid det laget var Kirr en riktig mästare som lärde de andra hur de skulle göra och det var superkul att få en anledning till att faktiskt hänga med kidsen ett tag och göra något gemensamt istället för att de bara satt vid sina skärmar konstant. 🙂

Stötta gärna vårt arbete och bli en del av att skapa Sveriges nya stora veganska matlagningsprogram – skapat av och för er läsare! Läs mer och stötta oss via Patreon!
Vill ni vara säkra på att ni inte missar något nytt om Jävligt Gott, tar del av vår veckomeny (som bara finns i nyhetsbrevet!) och får en massa unika tips och material? Se till att signa upp er på min maillista! Eller följ mig på instagram och facebook för fler dagliga recept och mer inspiration 🙂

* indicates required




DELA INLÄGGET

Recept från inlägget

Gör egen orecchiette!
Relaterade taggar:Intervjuer, Media, Teman

Kommentera gärna!

Prenumerera
Notifiera
guest

4 Kommentarer
Mest röster
Nyast Äldst
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
Recepten finns längre ned på sidan

Filtrera

Veganskt eller vegetariskt
Tillfälle
Typ av mat
Egenskaper
Passar denna säsong
Recept Från Världens Hörn
Högtider
Välkomna till nya

Javligtgott.se!

Javligtgott.se har äntligen fått sig ett välförtjänt och efterlängtat ansiktslyft efter att ha legat alldeles för många år i det gamla wordpresstemat som jag fixade själv ungefär 2014.
 
Den nya hemsidan är tänkt att ha ett mycket större fokus på recepten och på att göra det lätt för dig att hitta ny grön matinspiration. Därför har vi bland annat separerat recepten från blogginäggen och arbetat om ALLA recept från grunden så att de nu dels kan räknas om per portion och skrivas ut.

Vi har också lagt större fokus på bilder och videos till de recept som har dem. Det har verkligen varit ett ENORMT arbete och jag vill rikta ett jättestort tack till alla som gjort detta möjligt.

Framförallt till Niclas Lundberg och Tomas Jönsson från Undeco som gjort ett helt oroligt jobb med att bygga upp siten och receptdatabasen från grunden. Ett jättestort tack ska även Rasmus Klockljung och Linda Fodor ha som har lagt ner otaliga timmar på att hjälpa mig att renskriva och tagga om recept och lägga över dem i den nya databasen.

Nu behöver vi er hjälp! Ser ni någon bugg, eller något som ser konstigt ut? Skicka gärna ett mail till oss på felrapport@beta.javligtgott.se eller använd den röda knappen där det står ”Rapportera ett fel” nere i hörnet!

Tack! /Gustav

Jävligt Gott logotyp

SÖK EFTER JÄVLIGT GODA VEGANSKA RECEPT

ETT JÄVLIGT BRA NYHETSBREV

Vill du få nya recept, veckomenyer och tips om vad som är på gång i vegovärlden och hos Jävligt gott direkt ner i din mailbox varje vecka?

andra och prenumerera
på vårt nyhetsbrev!
Gör som 0 +
4
0
Kommentera gärna! :)x
()
x